Tarihçe

“Kurumsal gücü ile paydaşlarını memnun eden ve sürekli gelişen bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerleyen” Pamukkale Üniversitesinin temelleri; Denizli’de 1957 yılında eğitime başlayan, 1976 yılında Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürülen Kız Öğretmen Okulu’na, aynı zamanda 1976 yılında Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi olarak kurulan ve daha sonra 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlanan Denizli Mühendislik Fakültesine dayanmaktadır.

Pamukkale Üniversitesi resmi olarak 11 Temmuz 1992 tarihinde yayımlanan 3837 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Fen - Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi ile  Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı Denizli Tıp Fakültesi ve Denizli Mühendislik Fakültesinin ad ve bağlantıları değiştirilerek rektörlüğe bağlanmasıyla oluşturulan Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı Denizli Eğitim Yüksekokulu'nun fakülteye dönüştürülmesi, adı ve bağlantısı değiştirilerek rektörlüğe bağlanmasıyla oluşturulan Eğitim Fakültesinden; Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Serinhisar Tütün Eksperliği Yüksekokulu ile Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek rektörlüğe bağlanan Denizli Meslek Yüksekokulu ve yeni kurulan Çivril Meslek Yüksekokulundan; Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşur.

İlerleyen yıllarda fiziki altyapı, araştırma faaliyetleri, akademik ve idari personel sayısı ve niteliği bakımında gelişimini sürdüren Pamukkale Üniversitesi, şu an 20 fakülte, 17 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 1 yüksekokul ve 44 araştırma merkezi ile eğitim-öğretim-araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Pamukkale Üniversitesi’nin Denizli merkezde yer alan 18.000m2’si açık, 265.750 m2’si kapalı olmak üzere toplam 283.750 m2 alanda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüğü Kınıklı Yerleşkesi’nde 24 saat boyunca öğrencilerin hizmetine açık modern bir kütüphane, ders dışında sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri kapalı yüzme havuzu, fitness, tenis kortu, tartan pist ve basketbol alanlarının bulunduğu spor kompleksi, sempozyum, panel, çalıştay, konser, sergi gibi bilimsel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapabilecek Kongre ve Kültür Merkezi’nin yanında Devlet Tiyatroları’nın oyunlarını sergilediği Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi yer almaktadır. Ayrıca topluma hizmetler kapsamında, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi akademik anlamda donanımlı, branşında yetkin kadroları ile tanı ve tedavide bir bölge hastanesi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Hastanemiz 61 Anabilim ve Bilim Dalı, 55 İdari Birim, 10 farklı blokta 810 yatak kapasitesi, 85 adet poliklinik, 29 adet klinik, 9 adet yoğun bakım ünitesi, 21 adet ameliyathane ve ayaktan tetkik ve tedavi üniteleri ile Denizli ve civar illerden 2.000.000 nüfusa sağlık hizmeti sunulabilmektedir. Hastanedeki poliklinik hizmetlerinde günlük sayı 4.800’e ulaşmıştır.

Üniversitemiz “Evrensel değerler ışığında, güncel bilgi ve teknolojiyi kullanarak, ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve uygulamalarla insanlığa hizmet etmek; temel insanlık değerlerine saygılı, yetkin, yenilikçi, girişimci bireyler yetiştirmek adına hizmetini sürdürmeye devam etmektedir.